home BouwhulpGroep
Panorama te Weimansweg in Rotterdam

2012


Rotterdam, Vreewijk - Weimansweg
Programmastudie


Opdrachtgever
Havensteder

PROGRAMMASTUDIE WEIMANSWEG


Over de toekomst van de negentig jaar oude wijk Vreewijk is de laatste jaren veel onderzocht, gestudeerd en overlegd. Zoals de haalbaarheidsonderzoeken Bree/Maarland en Reigerpad. De discussie tussen (deel)gemeente, bewoners, corporatie en gemeentelijke en rijksmonumentendienst heeft in mei 2011 geleid tot het vaststellen van het 'Verbeterprogramma tuindorp Vreewijk'.

In het Verbeterprogramma tuindorp Vreewijk is de Weimansweg als pilotproject renovatie aangewezen. Deze 66 beeldbepalende woningen zijn deels voorgedragen als rijksmonument en zullen deels waarschijnlijk nog voorgedragen worden als gemeentelijk monument.

Naast de verschillen in monumentenstatus en bestemming (bedrijfsruimten) zijn er tussen de (vele) typen aanzienlijke verschillen in breedte en kappositie.
De vraag van Havensteder aan BouwhulpGroep is om, samen met vertegenwoordigers van Havensteder en bewoners (het planteam), een programma tot renovatie voor de 66 woningen (met inbegrip van bedrijfsruimten en vervangende nieuwbouw) aan de Weimansweg te ontwikkelen met een levensduurverlenging van 50 jaar.

Gevelbeeld

Situatie