home BouwhulpGroep
Panorama te Kremlin I in Gorinchem

2012


Gorinchem, Kremlin I
Programmastudie


Opdrachtgever
POORT6

PROGRAMMASTUDIE


Kremlin I bestaat uit 236 portiekwoningen uit eind jaren vijftig van de vorige eeuw, die in de jaren negentig (beperkt) gerenoveerd zijn. Het complex is in opdracht van de gemeente door het architectenbureau Evers en Sarlemijn ontworpen en sinds 2010 als rijksmonument aangewezen. Het complex geldt als een voorbeeld van een geslaagde combinatie van beeldende elementen uit de Delftse School, Groep '32 en de Bossche School. De woningen zijn in een carré-vorm gebouwd. Afwisselend drie en vier woonlagen op een half verdiepte onderbouw met bergingen.

De 236 woningen worden op dit moment als woon- en markttechnisch verouderd beschouwd. Kleine portiekwoningen zonder lift, met kleine en gedateerde badkamers en keukens en met een hoge energie-index door een geringe isolatiewaarde en gebruik van moederhaarden en geisers.

Vanwege de monumentale kwaliteit wil Poort6 het complex zodanig opknappen (in stand houden), dat het de komende vijfentwintig jaar weer op een planmatige wijze verhuurd kan worden.

De vraag van Poort6 aan de BouwhulpGroep is om een programma van eisen te ontwikkelen voor instandhouding van het monumentale complex voor een periode van vijfentwintig jaar in bewoonde staat.

Gevelbeeld