home BouwhulpGroep
Complex 401

2015-2016


Gorinchem, programmastudie
Schelluinsevliet


Opdrachtgever
Poort6

Programmastudie complex 401 Schelluinsevliet


Poort6 wil voor de langere termijn een visie vormen voor complex 401 aan de Schelluinsevliet te Gorinchem. Aan BouwhulpGroep is gevraagd om door middel van een programmastudie aan te geven, wat de toekomstwaarde voor de woningen van dit complex is.

Complex 401 bestaat uit 40 galerijwoningen op een twee verdiepingen hoge plint. In deze plint zijn tien bedrijfsruimten gevestigd. Het complex is gebouwd in 1963 en is gelegen aan de Schelluinsevliet, een industriegebied tussen het centrum van Gorinchem en de Vroedschapswijk en de Haarwijk. De woningen worden voornamelijk bewoond door ouderen. De bedrijfsruimten staan op dit moment grotendeels leeg. Het complex is technisch gezien verouderd met een beperkte energetische kwaliteit (overwegend energielabel D). Dit leidt tot comfortproblemen (tocht), daarnaast komt er ook asbest in het complex voor.

Om gevoel te krijgen wat de mogelijkheden voor de toekomst van de woningen zijn, is een programmastudie uitgevoerd. Hierin is aangegeven welke programma's gerealiseerd kunnen worden bij verschillende exploitatietermijnen (bijvoorbeeld 15 en 30 jaar). Welke ingrepen zijn nodig en wat zijn de financiële consequenties.

situatie schets

gevelimpressie